Prognoza pogody
Lesko
Pogoda - Lesko

 


Opłata za marzec wynosi 60 zł (20x3) - można wpłacać już w miesiącu lutym

PROSZĘ PAMIĘTAĆ, ŻE TERMIN WPŁATY MIJA 15 DNIA KAŻDEGO MIESIĄCA

 

 


 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, poniżej przedstawiono załącznik do powyższego Rozporządzenia.
 

14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW

POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

(wymagających uwzględnienia w jadłospisie)

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7.Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie) 

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie) 
 

 


 INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH

ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

(przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie)

* Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, lubczyk, tymianek, curry, kminek, estragon,  czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Przygotowany jadłospis może ulegać niewielkim modyfikacjom z uwagi na nieprzewidziane sytuacje.

 

JADŁOSPIS


STOŁÓWKI SZKOLNEJ

 

26.02.2018 - 02.03.2018

DNI TYGODNIA

POSIŁEK REGENERACYJNY

ALERGENY

poniedziałek

Zupa jarzynowa wiejska, bułka grahamka, owoc, warzywo , herbata z miodem i cytryną

*,1,7,9

wtorek

Ziemniaki, kotlet mielony, kapusta zasmażana, kompot wieloowocowy

*,1,3,9

środa

Spaghetti z mięsem,kompot, owoc

*,1,3,9

czwartek

Kluska śląska, schab pieczony, brokuł z wody,kompot,owoc

*,1,9

piątek

Ryż z truskawkami, bułka maślana, herbata z owoców leśnych

*1,7,9

 

19.02.2018 - 23.02.2018

DNI TYGODNIA

POSIŁEK REGENERACYJNY

ALERGENY

poniedziałek

Krupnik, chleb z ziarnami,herbata z miodem i cytryną, owoc, warzywo

*,1,9

wtorek

 Ziemniaki, kotlet schabowy, surówka z kapusty białej z ziarnami, kompot wieloowocowy

*,1,3,9

środa

Risotto, owoc herbata owocowa

*,1,9

czwartek

Kasza jęczmienna,klops w sosie pomidorowym , ogórek kwaszony, kompot

*,1,7,9

piątek

Ziemniaki, ryba panierowana, surówka z kapusty kwaszonej, herbata owocowa

*1,3,4,9

                                  

                                                                                                    Opracowała Monika Sanecka - Intendent