Prognoza pogody
Lesko
Pogoda - Lesko
                                 

 

ZAPISY UCZNIÓW NA OBIADY NA ROK SZKOLNY 2018/2019

BĘDĄ PROWADZONE OD 3 WRZEŚNIA 2018 R

 

Opłata za czerwiec wynosi 36 zł (12x3) 

 

WAŻNE!!!

Obiady będą do 19 czerwca.

Proszę  wszystkich rodziców o dopilnowanie terminu wpłaty pieniędzy za obiad  bezwzględnie do 15-go czerwca .

Wszystkie planowane nieobecności np. wycieczki, nieobecności lub jeżeli ktoś wie, że będzie jadł  np. do 13-go czy innego dnia to proszę zgłaszać wcześniej aby odliczyć przy dokonywaniu wpłaty, ponieważ później nie ma możliwości zwrotu pieniędzy.

 




Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, poniżej przedstawiono załącznik do powyższego Rozporządzenia.
 

14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW

POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

(wymagających uwzględnienia w jadłospisie)

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7.Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie) 

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie) 
 

 

 

 

 INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH

ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

(przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie)

* Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, lubczyk, tymianek, curry, kminek, estragon,  czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Przygotowany jadłospis może ulegać niewielkim modyfikacjom z uwagi na nieprzewidziane sytuacje.

 

 

 

JADŁOSPIS


STOŁÓWKI SZKOLNEJ

 

18.06.2018 - 19.06.2018

DNI TYGODNIA

POSIŁEK REGENERACYJNY

ALERGENY

poniedziałek

Spahetti, banan,herbata owocowa

*1,9

wtorek

Ziemniaki, potrawka z kurczaka, ogórek kwaszony, kompot, brzoskwinia

*1,7,9

środa

................................................................................

*,

czwartek

...................................................................................

*

piątek

..................................................................................

*

                                 

.2018 - .2018

DNI TYGODNIA

POSIŁEK REGENERACYJNY

ALERGENY

poniedziałek

 

*,1, 7,9

wtorek

 

*,1,3,9

środa

 

*,1,3,7,9

czwartek

 

*,1,7,9

piątek

 

*1,3,4,9

                                                                                                    Opracowała Monika Sanecka - Intendent